Nu vet jag vad tempohosta Ă€r đŸ˜‚

RR Göteborgs Gran Prix och Göteborgsgirot


En dryga 1,1 km lĂ„ng varvbana med start och mĂ„l pĂ„ sjĂ€lvaste avenyn. Se vad ni missar som inte vĂ„gar 😜 Göteborg bjöd pĂ„ strĂ„lande sol och vilket publikstöd runt hela banan. 30 min + 3 varv skulle avklaras och chocken till kullersten, trottoarkanter, hĂ„l och gupp mötte oss som bilat ner och inte hann reka banan. TyvĂ€rr mĂ„ste vi försörja oss ocksĂ„ fast vi skulle vilja leva som proffs. Jag överlevde i 20 min innan varvning men de skiter vi i. Visst jag Ă€r imponerad över mig sjĂ€lv som antar utmaningen trots mycket sĂ€mre teknik Ă€n mĂ„nga andra. Men mina lagkamrater ska ha all heder. 2 st rullar i mĂ„l med första klungan innehĂ„llande renodlade proffs. Ni hör det var ingen lekstuga direkt. Alla pĂ„ banan övertrĂ€ffade nog sig sjĂ€lva en fredagkvĂ€ll i Göteborg och den sĂ„kallade tempohostan var ett faktum. LĂ€r fĂ„ leva med den nĂ„gra dagar. 


Lite halvdĂ„lig sömn men vem bryr sig nĂ€r dag 2 och Göteborgsgirot ska köra. Åter igen bjuder Göteborg pĂ„ magnifikt vĂ€der. 140 km och gemensam start för bĂ„de dam och herr eliten. Ja, ni fattar kanske vad de innebĂ€r. Det blir garanterat Ă„ka av i dubbel bemĂ€rkelse och den tjej som orkar hĂ€nga med lĂ€ngst kommer förmodligen garanterat att vinna. Nonstop ingen lagning och lĂ„ngt. TĂ€vlingstid pĂ„ kanske 3,5 h – 4 h sĂ„ jag vĂ€ljer att ha en flaska pĂ„ ryggen efter direktiv. 

Loppen inleds med 6 km masterstart ut ur Göteborg. Gasa, bromsa, positionera och helt plötsligt nĂ„gon som flyger av att ha fastnat i ett spĂ„rvagnsspĂ„r. NĂ„n vurpar pĂ„ cykelbanan och folk Ă„ker pĂ„ bĂ„da sidor om refuger. VĂ€l ute ur stan gĂ„r tĂ„get och jag har dĂ„lig position alldeles för lĂ„ngt bak. KĂ€mpar som en galning men helvete vad tufft. Ser tĂ„get gĂ„ och kommisariebilen kör förbi vilket innebĂ€r att nu ingĂ„r man under vanliga trafikregler som gĂ€ller i motionslopp. Framför bilen utlovades bilfria vĂ€gar. Karavanen börjar passera och bil nummer 6 rullar upp bredvid. Stockholm ck’s bil och gör ett försök till att ta hjĂ€lp av karavanen men lyckas inte. Ligger ensam en kort stund innan nĂ€sta tĂ„g kommer med elitlicenserade cyklist och jag ska bara med. Ligger bra med och gnetar pĂ„ men tufft nĂ€r man mĂ„ste göra igĂ„ngdragen. Vi nĂ€rmar oss en framförvarande klunga som ocksĂ„ slĂ€ppt. DĂ€r hittar jag 2 av mina lagkamrater och en stund senare ansluter en till som vi kom ikapp. Vi har en lagkamrat kvar nĂ„gonstans dĂ€r framme. Vi hejjar pĂ„ varandra och kör bra. 

Efter 48 km ser jag tĂ„get gĂ„ efter otroligt lĂ„ngt tröskelarbete och hamnar helt sjĂ€lv pĂ„ vĂ€gen. Är det sĂ„ hĂ€r det ska vara nu resten av loppet. 10 mil ensamt gnetande men i alla fall bra trĂ€ning. 

Snabbt ser jag en lagkamrat som jag hĂ€mtar in och i ett partempo plockar vi upp en tjej till. Vi blir i alla fall tre som ska genomföra loppet. Jippi! Ett lagtempo inleds och sakta hĂ€mtar vi in en kille ocksĂ„. Vi puschar pĂ„ varandra och helt plötsligt glider en klunga upp och förbi. TĂ„get har kommit som en blixt frĂ„n en klar himmel. Jag ska bara med! En hög med svartklĂ€dda mĂ€n och jag rullar in i rotationen. Halleluleja, det finns faktiskt hopp! 

En tjej i klungan hör jag förvĂ„nat och en till nĂ€r Ulrika dök upp. DĂ€r rullar vi pĂ„ tills de svartklĂ€dda bestĂ€mde sig för att gĂ„ in i depĂ„n. En hög med cyklister fortsĂ€tter och nu pĂ„börjas ett böljande parti som tar ut sin rĂ€tt. Helt plötsligt Ă€r jag dĂ€r i ingemansland igen och gnetar pĂ„. Varje liten höjdmeter tar ut sin rĂ€tt och en klunga drar förbi nĂ€r jag bestiger nĂ„t som jag just dĂ„ kĂ€nde som ett berg pĂ„ Mallis. Givetvis var de lĂ„ngt ifrĂ„n. I nĂ€sta uppför kommer Ulrika igen och manar pĂ„. Det blixtrar till och djĂ€vulen i mig sĂ€tter gasen i botten. In i klungan och vi kör pĂ„. 

Huxflux dyker de svartklĂ€dda mĂ€nnen upp igen med en fungerande belgiskkedja och jag ser till att lĂ„ta dom köra sĂ„ vi andra kunde hĂ€nga pĂ„. Med kanske 2 mil kvar tappar jag i en uppförsbacke med motvind. KĂ€mpar och kĂ€mpar tills jag fĂ„r hjĂ€lp av en man som drar mig upp till klungan. DĂ€r ligger jag lĂ€ngst bak som ett gummiband. Ger allt jag har tills jag Ă„ter igen Ă€r i ingenmanslandet med 15 km kvar. DĂ€r ligger jag med kĂ€nslan att jag Ă€r i utbrytning och klungan med Ulrika fĂ„r inte komma ikapp. In pĂ„ grusvĂ€gen och jag vill bara i mĂ„l. Fryser gör jag nĂ€stan och vĂ€l in i Göteborg transporterar man sig pĂ„ cykelbanor. Jag kan inte förstĂ„ att elitherrarna har passerat dĂ€r. En polis skriker: Är det rött i nĂ€sta korsning mĂ„ste du stanna. SjĂ€lvklart Ă€r det rött! Fan ocksĂ„! Nu kommer klungan komma och det gör den. En klunga innehĂ„llande en tjej och nu blixtrar det till igen. In mot Heden och mĂ„l i sikte. Hon ska inte ta mig och jag drar pĂ„ nĂ„gon form av spurt. Passerar mĂ„let med lĂ€ttnad, en tĂ„r av trötthet men framförallt före henne. Jag va helt jĂ€vla slut. Tempohostan hade accelererat. Helst av allt ville jag bara falla i nĂ„ns famn och tillslut fick jag krama Ulrika. 

Man vet att man Ă€r lĂ„ngt bak bland tjejerna men gnetar Ă€ndĂ„ pĂ„. Allt kan faktiskt hĂ€nda. Jag körde ikapp tvĂ„ng tjej och det visade sig att vissa hade brutit av olika anledning. Slutade dĂ€r med pĂ„ en 13 plats med tiden 3:58. 

Jag har stĂ„tt pĂ„ startlinjen med proffs, dvs tjejer som cyklar pĂ„ heltid, vilket inte skrĂ€mmer mig. AvhĂ€ngd Ă€r stark! Girlpower pĂ„ den! Hoppas fler brudar vĂ„gar.  Det Ă€r bra trĂ€ning. SĂ„ hĂ€r hĂ„rt lyckas man inte köra pĂ„ ett vanligt trĂ€ningspass hemma. VĂ„ga! 

Nu vill jag sova! 

3 reaktioner pĂ„ ”Nu vet jag vad tempohosta Ă€r đŸ˜‚

  1. Hehe, kul att lĂ€sa Ă€ven om det var vĂ€ldigt lĂ€nge sedan du körde detta lopp. Jag var nog en av dom dĂ€r ”svarta mĂ€nnen” i klungan (fast jag var blĂ„rödvit). SjĂ€lv fastnade jag pĂ„ bron nĂ€r nĂ„gra cyklister krokat ihop sĂ„ jag missade starten helt. TyvĂ€rr Ă€r jag nog lite skyldig till att klungan sprĂ€cktes i stora backen nĂ„gra mil frĂ„n mĂ„l. Tror det var dĂ€r du fick det extra jobbigt. Annars rullade jag i mĂ„l med i en liten klunga dĂ€rav 3 tjejer pĂ„ tiden 3.40, varav en var nog din klubbkompis.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s