Reflektionsdags đŸ€”

Sitter och lÀser senaste Cykla tidningen. VÀnder blad och detta dyker upp.

Undra varför det ska ta till 2017 innan man börjar engagera sig i frĂ„gan. NĂ„gonting som vi kvinnor vetat om sen typ mensens intĂ„g i tonĂ„ren. SjĂ€lvklart Ă€r frĂ„gan komplex för vi reagerar sĂ„ olika pĂ„ menstruation och den som inte pĂ„verkas ska vara glad. 

Jag blev Ă€ven intervjuad nere pĂ„ Mallorca av en tjej som skriver sin uppsats kring Ă€mnet. Det börjar hĂ€nda grejer. Tack för de! 😃

I artikeln stĂ„r det bland annat att under vecka 1-2 ökar östrogen nivĂ„n, vilket anses ha positiv effekt pĂ„ muskelbyggnad medans vecka 3 har ökade nivĂ„er av progestron. Ett Ă€mne som har motsatt effekt till östrogen och en period dĂ€r vi kan ha nedsatt koordination samt fokus, vilket kan öka skaderisken i vissa motoriskt mer krĂ€vande idrotter. 

Jag sjÀlv lÀgger ned mycket tid pÄ prestationsinriktad trÀning, ÄterhÀmtning, kost m.m. och tillslut börjar man titta pÄ mindre detaljer. DÀrför har jag börjat kartlÀgga menscykeln för jag vet att den pÄverkar mig, vilket andra kan insistera till. Jag har dÀr av blivit vuxen nog och kopplat ihop 1+1. T.ex. KnÀböj i kombination med precis innan mens har ofta lett till ett naprapatbesök. Till viss del har de berott pÄ dÄlig core men framförallt dÄlig fokusering. Har ocksÄ insett att jag alltid klipper mig i fingrarna dagarna innan mens pÄ jobbet. KÀnner mig oftast som starkast bÄde fysiskt och psykiskt nÀr mensen Àr över. En tÀvling dagarna innan mens Àr inte optimalt nÀr psyket sÀger: Du Àr tjock, ful, ensam och vÀrdelös. Ge mig choklad! (Vilket sjÀlvklart inte Àr sant)

Antar att eliten redan tĂ€nkt pĂ„ detta för jag Ă€r ju bara en fĂ€rsking pĂ„ högpresterande trĂ€ningsnivĂ„. 

Det Àr i alla fall intressant att följa diskutionerna vidare och uppe pÄ den frÄgan kan man Àven börja fundera kring:

Hur pĂ„verkas trĂ€ning och prestation av olika preventivmedel? Fast Ă„ andra sidan vem har tid med sĂ„nt? đŸ€”đŸ™ˆđŸ˜‚đŸ˜‚đŸ˜‚đŸ˜‚đŸ˜‚

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s